Jan Brouns

In memoriam: Jan Brouns

janbrounsOp de laatste dag van 2012 is Jan Brouns op 72-jarige leeftijd overleden. Jan was bij Schutterij Sint Remigius officier en schietmeester. Ondanks Jan’s ziekte kwam het vreselijke bericht onverwacht. Hij was zelf positief over zijn herstel en de ingrepen die hij daarvoor moest ondergaan. Het heeft niet zo mogen zijn.

Jan Brouns werd 20 jaar geleden lid van Sint Remigius. In een, toen nog, zeer jonge vereniging was hij een rustpunt. Hij had al ervaring met onze schutterij als vader van de bordjesdragers, zijn dochters. Vanaf 1993 was Jan als geweerdrager actief lid. Niet alleen door mee te lopen met de schutterij, maar ook door de handen uit de mouwen te steken. Nooit te beroerd om te helpen als dat nodig was. Samen met Annie heeft hij talloze uren opgeofferd aan Sint Remigius. Want Jan en Annie waren bij en voor de schutterij onafscheidelijk.

Hun samenzijn en inspanningen werd in 2008 bekroond met een grote eer: koningspaar van de schutterij. Wat was Jan gelukkig toen hij het laatste stukje koningsvogel naar beneden schoot. In 2009 herhaalde hij het kunststukje. Weer Koning en nog wel in het jaar van ons eigen ZLF, het grootste schuttersfeest van Zuid-Limburg. Tijdens het ZLF straalden Jan en Annie van geluk en trots. Jan had de smaak te pakken en ging voor de 3de opeenvolgende titel, met daaraan gekoppeld een nog grotere eer: Keizer van de schutterij. Dat lukte helaas niet. Maar als dank voor alle inspanningen en verdiensten werd Jan eervol benoemd tot officier.

Jan had bij onze schutterij een passie, het schieten. Als schietmeester heeft hij, samen met zijn schutterskameraad Jan Kerckhoffs, menige schutter onder de zware buks en schietboom gehad. Ook daarin was Jan fanatiek en toegewijd. Hij maakte thuis talloze schietlatten en nam zijn taak als schietmeester heel serieus. Wie het schieten niet serieus nam, kon rekenen op een recht-voor-zijn-raap reactie. Want dat was Jan ook, eerlijk. Niet te beroerd om zijn mening over iets te geven. Jan was naar iedereen in de schutterij duidelijk en dat werd gewaardeerd.

Op 7 januari heeft Schutterij Sint Remigius met schutterseer afscheid genomen van Jan. Een begrafenis in de beste tradities van een schutterij met een escorte van schutterskameraden, muziek en, vanzelfsprekend voor Jan, saluutschoten.

 
Jan Brouns was een echte sjötter en zal door onze schutterij enorm worden gemist. Het gemis is het grootst voor zijn vrouw Annie, de kinderen en de kleinkinderen. Onze hulp en steun is er voor hen. Zoals Jan al die jaren voor Sint Remigius een steun en toeverlaat was. Een schutterskameraad waarvan we afscheid nemen, maar ook een vriend die in onze gedachten en harten altijd mee marcheert.

Jan, rust zacht.

 

free joomla template